Bácsfeketehegyen a Kozma Lajos könyvtár szervezésében, 2021. május 19-én, könyvbemutatóra került sor, amelyen bemutatták Pap Éva, Mielőtt lemegy a nap című új regényét.
A szegedi születésű alkotó szinte véletlenül csöppent a kilencvenes évek elején jugoszlávok: horvátok, bosnyákok, szerbek és vajdasági magyarok társaságába, akik által megismerkedhetett az itt élők kultúrájával, mentalitásával. Idővel megszerette Szabadkát és Vajdaságot.
Úgy érezte, az írásban megtalálta önmagát és a helyét a világban, így aztán nem lepte meg, hogy a kutatások, ismerkedések révén szerzett gondolatai könyvekben láthattak napvilágot.
Pap Éva könyvsorozata, az És újra felkel a nap című első kötetének alapötlete családi legenda, levelek és fényképek alapján született. Az édes-keserű szerelmi történet 1935-ben indul egy az olvasók által nagy érdeklődést kiváltó útra – mesélte mosolyogva a közönségnek. Központi témája a II. világháború idején játszódik Szabadka környékén. Az író önmagából építkezik, a megélt, vagy majdnem megélt eseményeket veti papírra. A főhős a hátán cipeli az élet terheit, karaktere manapság sem ritka. A történet elgondolkodtató, felteszi a kérdést, hogy mit cselekedne az olvasó a szereplők helyében, és azt is, vajon léteznek-e véget nem érő szerelmek. Az egymásnak tett ígéretekről szól. A könyvben emberek sorsát-életét írta le, a helyszínt Szabadkát, a szerző számára immár nem ismeretlen várost, kedves ismerősök elbeszéléséből merítve mutatta be.
A sorozat most megjelent második kötete, amely a Mielőtt lemegy a nap címet kapta Boszniába és azon belül Szarajevóba kalauzolja az olvasót. Pap Éva hősei a Szabadkán élő Mijo és az Adria mellől származó Meda. Szerelmük megtörik, amikor a lány elfogad egy állást Splitben, a fiú viszont katonai behívót kap. A sors úgy diktálja, hogy rádöbbenjenek, nincs közös jövőjük. Aztán 20 év múlik el úgy, hogy nem találkoznak. Mijo váratlanul Szarajevóba látogat, és akaratától függetlenül megnyitja a titkok ládáját. Családi titkok, fájdalom, sorsok teli traumákkal, sokak vagy mindenki számára ismeretlen történetek kerülnek előtérbe, közben a szerző bepillantást enged az ötvenes évek Jugoszláviájába, a Titói korszakba. Pap Éva a végső következtetést mindkét kötetében az olvasóra hagyja, és ahogyan Bácsfeketehegyen elhangzott, a könyvsorozat harmadik kötetében várható a történet folytatása.
A bácsfeketehegyi könyvbemutatón a szerzővel Tóth Annamária beszélgetett, Hajvert Ákos Radnóti díjas versmondó pedig részleteket olvasott fel a könyvből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.