Diákok, egyetemisták, szakdolgozatot írók, kutatók figyelmébe! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2018-ban döntött arról, hogy a határon túli magyar intézmények számára céltámogatást biztosít az EISZ Nemzeti Programon (EISZ) keresztül. A támogatás célja, hogy minél teljesebb legyen az intézményi hozzáférés a nemzeti programban biztosított online adatbázisokhoz. A nemzeti programról bárki részletesen tájékozódhat a http://eisz.mtak.hu honlapon.
2019 júniusától a Kishegyesi Könyvtár, s így a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár is csatlakozott az EISZ programhoz.. Jelenleg nyolc adatbázis, köztük több kiadónak a teljes e-könyv kínálata elérhető. 25 millió oldalnyi beszkennelt újság vált így hozzáférhetővé.
Egyszerre ötven oldal tölthető le, nyomtatható vagy használható telefonon, laptopon is, de csak a könyvtár hálózatán keresztül. Ötven oldalanként teljes iratanyag, könyvek, szakdolgozatok is letölthetőek. Főként tudományos és ismeretterjesztő kiadványok szerepelnek a “kínálatban”, de szépirodalmi e-könyvek is hozzáférhetőek.
Az anyaországi céltámogatásnak köszönhetően díjmentesen igénybe vehető nagyszámú adatbázis, ami óriási segítséget nyújt nem csak a kutatók, de a középiskolások és egyetemi hallgatók munkája során is.
A hozzáférhető adatbázisok a következők:
– Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MeRSZ)
– Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)
– Akadémiai Kiadó Szótárai
– Kronosz Kiadó
– L’Harmattan Digitális Adatbázis
– Osiris Kiadó
– Szaktudás Kiadó
– Tinta Könyvkiadó – SzóTudásTár
– Typotex – Interkönyv
A támogatás értéke évi 700.000 forint.
Olyan kincsről van szó, melyről még álmodni sem mertünk!
Köszönet mindazoknak, akik számunkra mindezt lehetővé teszik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.