Bácsfeketehegyen a Kozma Lajos könyvtár szervezésében megtartották a XXIV. Podolszki József Irodalmi Emléknapot. Az esemény megemlékezéssel kezdődött a helyi temetőben. A jelenlévők Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál helyezték el a kegyelet virágait. Ezután a kultúrotthon udvarában lévő Podolszki-emléktáblát koszorúzták meg, Vajda Noa Pálma verset mondott, dr. Lódi Gabriella pedig megemlékezését olvasta fel.

Az esemény a Bányai János Emlékházban működő Kozma Lajos Fiókkönyvtárban folytatódott. Végső Vivien kiállítását Móric Lajos nyitotta meg, majd az Útravaló című kötetet — mely a Közegellenállás riportpályázat második évtizedének díjazott írásait tartalmazza — Tóth Lívia, a kiadvány szerkesztője és Máriás Endre, a VMÚE elnöke mutatta be.

A XXIV. Podolszki József Publicisztikai Pályázaton Dobó Engi Florinda Az én apukám elhagyott bennünket? című pályaműve érdemelte ki az első díjat, második lett Piros Bálint A négykerekű forradalmár című írása, a harmadik díjat pedig Matijevics Anikó Milliárd év az esztendő — Asszonysors pandémia idején című szövege kapta meg. Különdíjas lett Juhász Petra Bevilágít a Föld az ablakon, illetve Szerda Zsófia Amikor majdnem megoldottam a világ legnagyobb problémáját című műve. A díjakat Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adta át.

Az emléknap a „Csak ülj a földre és beszélj az égre…” című műsorral fejeződött be. A verses-zenés irodalmi összeállítás Radnóti Miklós költeményeiből készült. Előadta a zentai Pro Urbe díjas Mécsvirág együttes (Verebes Krnács Erika, Baráth Hajnal Anna, Zsoldos Ervin), valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.