A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár és a Feketics Művelődési Egyesület Podolszki József Emlékbizottsága szervezésében március 17-én megtartották a XXI. Podolszki József Irodalmi Napot. Délután a rossz idő ellenére is megemlékeztek a bácsfeketehegyi temetőben Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál, majd a Kultúrotthonban folytatódott a program. Podolszki József: Magas szelekben című versét Vajda Noa Pálma mondta el, majd Gobby Fehér Gyula emlékezett meg a költőről és megkoszorúzták a Podolszki-emléktáblát.

Kormos Róbert kishegyesi festő Délvidéki barangolások című kiállítását Móric Lajos nyitotta meg. A folytatásban születésnapja alkalmából köszöntötték Bordás Győzőt, aki a napokban töltötte be a 70. életévét. Az idei Emléknapra megjelent a Podolszki József-emlékkönyv –A publicisztikai pályázat húsz éve címmel. A könyvet Bordás Győző, a könyv szerkesztője és Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója mutatta be. A kötet tartalmazza többek között az elmúlt évek díjazottjainak jegyzékét és a nyertes írásokat, megemlékezéseket Podolszkiról és gazdag fényképanyagot. Dudás Károly és Tari István felolvasták a könyvben szereplő megemlékezésüket. A könyvbemutató után a szervezők emléklapot adtak át Barta Júliának megköszönve az elmúlt 20 év szervezőmunkáját.

Vicsek Károly Csillag és kereszt című filmjének levetítését követően A cenzúra egykor és ma címmel egy beszélgetést hallhatott a közönség, melyben a rendezőt Orosz Attila református esperes kérdezte.

18 órakor a színházteremben Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának az elnöke is méltatta a rendezvényt. Az eredményhirdetést és a díjátadót alkalmi műsor előzte meg, Arról akarok mesélni címmel a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének verses-zenés előadása Molnár Krekity Olga rendezésében. Közreműködött: Alács Varró Emese, Bácsi Virág, Kanyó Natália, Szabó Rebeka, Vajda Noa Pálma és Vanka Réka. Zongorán játszott Alács Varró Emese. A tanulókat Barta Júlia, Molnár Krekity Olga és Szúcs Budai Klára zongoratanárnő készítette fel. A fellépőket megajándékozta a Solymosy Könyvesház.

A XXI. Podolszki József publicisztikai pályázatra idén 29 pályamunka érkezett. A Tóth Lívia, ifj. Virág Gábor és Csordás Katalin összetételű zsűrinek kétszer annyi pályaművet kellett elolvasni, mint tavaly. Tóth Lívia szerint a zsűrinek nehéz dolga volt, mert valóban színvonalas alkotásokat küldtek be a fiatalok. Első díjas lett a Mi nem nyaralunk, hanem fesztivált szervezünk című írás, melynek szerzője Maletaški Krisztina. A második díjat a Csak a döglött hal úszik az árral című írás kapta, melynek szerzője Szerda Zsófi. Mindkét alkotás interjú. A harmadik díjat Beke Ottó, A vesztesekért című jegyzete kapta. Két különdíjat ítélt oda a zsűri, a Forum Könyvkiadó Intézet különdíját az …Én szerencsés ember vagyok, hiszen azért fizetnek, hogy olvassak című írás kapta, szerzője Orovec Krisztina; a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének különdíját pedig az Álomtól a megvalósulásig című írás kapta, melynek szerzője Ficze Hédi.

A rendezvény partnerei a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Forum Könyvkiadó.

A Podolszki József Irodalmi Emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kistérségi rendezvénye.

A fotókat Dormán László és Pál Károly készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.